Så varför inte baka
Gretas Sommartårta
- mitt i december! :)
Gretas Sommartårta
- mitt i december! :)
Otroligt god!
Men eftersom det var första gången
vi gjorde den så får man väl se det
som en generalrepetition...
Gretas sommartårta
med min egen vaniljkräm!
(Jag har kombinerat 3 olika recept!)
Till botten:
4 äggvitor
3 dl strösocker
4 dl Rice Krips
Vispa vitorna hårt
(så det går att vända bunken upp och ned :)
Vänd i socker & krips
¨¨¨¨
Bred ut på bakplåtspapper
i en långpanna, ej ända ut på kanterna
Gör en liten delning i mitten.
Gräddas i 2 timmar
Mitt i ugnen
120 graders temperatur
* * *
Äkta vaniljkräm:
4 äggulor
3/4 dl strösocker
1 vaniljstång
3 dl grädde
1 dl röd mjölk
4 msk potatismjöl
50-60 gr smör
¨¨¨¨
Koka upp "grädd-mjölken"
dvs. all grädde & mjölk
tillsammans med
den på längden delade vaniljstången.
Ta upp och skrapa ur fröna
se till att hela härligheten
kommer ner i grädd-mjölken
lägg i vaniljstången igen...
¨¨¨¨
Låt stå 10-15 minuter på kall platta
för att grädd-mjölken skall ta smak!
¨¨¨¨
Rör ihop äggen
med potatismjölet & sockret
i en annan kastrull
Blanda i grädd-mjölken
(Utan vaniljstången - den kan
med fördel kokas med mjölk
eller på annat sätt låta smaksätta
något MER! :)
¨¨¨¨
SJUD under vispning
tills krämen fått rätt
konsistens!
OBS!
EJ koka då blir äggen gryniga!
Krämen verkar tjockna "underifrån"
så vispa från botten och upp...
¨¨¨¨
Lägg på den ena halvan av botten på en
smörpappersklädd skärbräda
(om du inte har tårtpapper som är fyrkantigt).
Bred på vaniljkrämen.
Lägg på den andra halvan.
* * *
Garnera med vispad grädde
& massor av valfria bär!
ex. hallon, kiwi eller det du gillar...
* * *
Färga grädden med karamell-färg om du vill!
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Tårtan är enkel att göra - även om allt man
skall beskriva i en text verkar krångligt...
Lycka till!
Men eftersom det var första gången
vi gjorde den så får man väl se det
som en generalrepetition...
Gretas sommartårta
med min egen vaniljkräm!
(Jag har kombinerat 3 olika recept!)
Till botten:
4 äggvitor
3 dl strösocker
4 dl Rice Krips
Vispa vitorna hårt
(så det går att vända bunken upp och ned :)
Vänd i socker & krips
¨¨¨¨
Bred ut på bakplåtspapper
i en långpanna, ej ända ut på kanterna
Gör en liten delning i mitten.
Gräddas i 2 timmar
Mitt i ugnen
120 graders temperatur
* * *
Äkta vaniljkräm:
4 äggulor
3/4 dl strösocker
1 vaniljstång
3 dl grädde
1 dl röd mjölk
4 msk potatismjöl
50-60 gr smör
¨¨¨¨
Koka upp "grädd-mjölken"
dvs. all grädde & mjölk
tillsammans med
den på längden delade vaniljstången.
Ta upp och skrapa ur fröna
se till att hela härligheten
kommer ner i grädd-mjölken
lägg i vaniljstången igen...
¨¨¨¨
Låt stå 10-15 minuter på kall platta
för att grädd-mjölken skall ta smak!
¨¨¨¨
Rör ihop äggen
med potatismjölet & sockret
i en annan kastrull
Blanda i grädd-mjölken
(Utan vaniljstången - den kan
med fördel kokas med mjölk
eller på annat sätt låta smaksätta
något MER! :)
¨¨¨¨
SJUD under vispning
tills krämen fått rätt
konsistens!
OBS!
EJ koka då blir äggen gryniga!
Krämen verkar tjockna "underifrån"
så vispa från botten och upp...
¨¨¨¨
Lägg på den ena halvan av botten på en
smörpappersklädd skärbräda
(om du inte har tårtpapper som är fyrkantigt).
Bred på vaniljkrämen.
Lägg på den andra halvan.
* * *
Garnera med vispad grädde
& massor av valfria bär!
ex. hallon, kiwi eller det du gillar...
* * *
Färga grädden med karamell-färg om du vill!
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Tårtan är enkel att göra - även om allt man
skall beskriva i en text verkar krångligt...
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar